Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Kantoortuin

In een kantoortuin werkt een grote groep werknemers bij elkaar in één open ruimte. Even rondkijken op het internet en je ziet meteen dat een kantoortuin zowel goed als slecht scoort in het bedrijfsleven. Zo lijkt het de onderlinge communicatie en interactie te stimuleren op de werkvloer, maar is het slecht voor de concentratie en productiviteit. Hoe weet je nu wat juist is?

Wat je hieruit opmaakt is dat de meningen flink verdeeld zijn. Kun je het beste wel of niet voor een kantoortuin kiezen? Dat hangt af van het soort werk dat er binnen het bedrijf gedaan wordt, maar ook hoe een kantoorruimte wordt ingedeeld en ingericht. Dat alles heeft invloed op hoe je uiteindelijk functioneert op je werk. In dit blog vind je zowel de voors en tegens van kantoortuinen en waar je op moet letten tijdens de inrichting!

 

Geschreven door Evaline van den Helder

op dinsdag 16 april 2019

Leestijd 6 minuten

Evaline - Kantoortuin

 

Kantooruin productiviteit

Hoe denk jij dat een kantoortuin productiviteit beïnvloed? Hoe productief ben je als je in een kantoortuin werkt ten opzichte van een gesloten kantoorruimte?

Een bekend argument om niet te kiezen voor een kantoortuin is de rumoerigheid van andere collega’s, waardoor je je niet kunt concentreren en daardoor minder productief bent. Maar daar zijn dan ook weer verschillende oplossingen voor, zoals het verbeteren van de de akoestiek.Kantoortuin inrichten

Laat je eigen kantoortuin in 3D ontwerpen

Akoestiek kantoortuin verbeteren

Werk je in een kantoortuin? Dan kan het zijn dat je telefoongesprekken van anderen kunt volgen of collega’s hoort die in je buurt met elkaar staan te praten. Ervaar je het geluid als storend? Dan zijn er oplossingen zoals wandpanelen of akoestische scheidingswanden. Zo verminder je geluid op kantoor en verbeter je de akoestische omstandigheden van jouw werkplek. In ons blog: geluidsdemping kantoor, lees je alle mogelijkheden op het gebied van akoestiek op het kantoor.

Geluidisolatie kantoortuin

Een open kantoorruimte is overzichtelijk en je kunt makkelijker met elkaar communiceren, maar het levert ook meer geluid op. Je kunt op verschillende manieren de geluidsisolatie in je kantoortuin optimaliseren om kantoorgeluiden te verminderen.

Akoestische scheidingswanden

Akoestische scheidingswanden helpen tegen geluidsoverlast op de werkvloer. Daarnaast heb je ook meer privacy op je werkplek, zodat je je ook weer beter kunt concentreren. Het is een eenvoudige en goedkope oplossing. Daarbij kunnen scheidingswanden op maat gemaakt worden, zoals in de kleur van de huisstijl van je bedrijf. Een goede investering!

Wandpanelen

Met wandpanelen kun je nog een stapje extra nemen met het aankleden van je kantoor. Naast dat wandpanelen een akoestische functie hebben en meer privacy bieden, zijn ze ook te verkrijgen in bijzondere materialen. Ben je bijvoorbeeld bezig met een ‘groen kantoor' waar je meer het gevoel krijgt alsof je je in de natuur begeeft? Dan is natuurlijke wanddecoratie de ideale oplossing. Neem bijvoorbeeld wandpanelen gemaakt van mos uit Scandinavische bossen, wat ook nog eens 100 procent biologisch afbreekbaar is. Deze panelen hebben van nature een akoestische werking en geven extra sfeer in iedere ruimte. Twee vliegen in één klap!

 

Akoestische wanddecoratie

Natuurlijke wandelementen voor de juiste akoestiek

Kasten

Extra functioneel zijn akoestische kasten. Dit zijn kasten met ingebouwde akoestische panelen. Ideaal als je in een open kantoorruimte werkt waar veel administratieve werkzaamheden worden verricht. Ook handig als je op een flexwerkplek kastruimte nodig hebt voor spullen die met elkaar gedeeld kunnen worden. Een (akoestische) kast is ook geschikt voor meer privacy op je werkplek.

 

Plantenbak gecombineerd met roldeurkast als afscheiding

Plantenbak gecombineerd met twee roldeurkasten

Plantenbakken & kasten

Je kunt kiezen voor wandpanelen met mos, maar het is niet de enige manier om je kantoortuin beter, mooier en groener te maken. Je kunt ook gewoon gebruik maken van plantenbakken kantoor! Planten hebben namelijk op zichzelf al een akoestische werking. Een mooie oplossing om een juiste balans te vinden tussen privacy, sfeer en samenwerking. Heb je een kleine kantoor? Kies dan voor roldeurkasten met een plantenbak. Bespaart ruimte en het staat ook nog eens leuk!

Akoestische banken

Een akoestische bank is heel goed toe te passen in een kantoortuin. Het is een plek waar je meer privacy hebt of waar je gerust even kunt bellen als je je collega’s liever niet wil storen. Een groot voordeel van een akoestische bank is dat het heel laagdrempelig is om even met elkaar in gesprek te gaan. Op deze manier kan een akoestische bank een ondersteunende functie hebben.

 

 

Akoestische banken

Akoestische banken voor de juiste privacy

 

Geluidsoverlast kantoortuin

Wist je dat je op kantoor het geluidsniveau maar 45 decibel mag zijn tijdens het werken? Er gelden zelf nog ‘strengere’ regels als jouw werk veel concentratie vereist. In het blog ‘Wanneer is er teveel geluid op kantoor?’ lees je er meer over.

Concentreren in kantoortuin

Heb je al maatregelen genomen tegen geluidsoverlast en is concentratie nog steeds een probleem? Overweeg dan een andere geschikte oplossing, zoals gedeeltelijk vanuit huis werken. Dat kan al voldoende zijn om bepaald werk goed te kunnen doen. Geluidsoverlast kan namelijk leiden tot werkstress en werkstress is weer één van de meest voorkomende beroepsziektes in Nederland. Opgelet dus!Inrichting kantoortuin

Inrichting kantoortuin of aparte kantoorruimtes? Een kantoor inrichten is niet gemakkelijk en daarom helpen we je graag verder. Met onze ruime ervaring hebben we voor elk kantoor en elk budget een oplossing. Zo bieden wij tweedehands kantoormeubelen en refurbished kantoormeubilair. Alleen is de vraag natuurlijk wel welk kantoor interieur het beste bij je bedrijf past. Zijn werknemers binnen je bedrijf meer gebaat bij aparte ruimtes of stimuleert een open kantoorruimte juist de productiviteit? Hieronder staan alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat je een goede afweging kunt maken.

Kantoortuin nadelen

Vooral het gebrek aan privacy en minder concentratie spelen een rol bij de nadelen van een kantoortuin. Hieronder vind alle nadelen op een rijtje:

Nadelen kantoortuin:

 • Slechte concentratie door geluiden en afleiding
 • Minder gevoel van controle op eigen werkplek
 • Werknemers kunnen zich moeilijker van elkaar afzonderen
 • Teveel informatie om te verwerken, constante prikkels
 • Zoeken naar een geschikte plek om te bellen of te vergaderen
 • Geluidsoverlast door collega’s

 

Nadelen kantoortuin

De nadelen van een kantoortuin

Mensen die zich minder kunnen focussen of sneller afgeleid zijn kunnen problemen hebben met concentratie. Iedereen is verschillend en daarom is het belangrijk om genoeg faciliteiten en mogelijkheden te bieden om voor alle werknemers een prettige werksfeer te creëren.

Voordelen kantoortuin

De kantoortuin heeft voor sommige bedrijven of instanties juist voordelen. Zo kan flexibiliteit en digitalisering ervoor zorgen dat een open knatoorruimte beter aansluit bij de werkomstandigheden. Nieuwsgierig hoe? Lees dan ons blog 5 dingen die ik heb geleerd over… een school inrichten! over de ontwikkelingen binnen ROC Landstede in een interview met Jort Jansen (coördinator op ROC Landstede).

Een schoolinstelling vraagt natuurlijk wel een andere kijk en aanpak van werkzaamheden dan een bij een bedrijf waar veel achter computers gewerkt wordt. Hieronder vind je de voordelen van een kantoortuin:

Voordelen kantoortuin:

 • Sluit aan op flexibilisering en digitalisering (het nieuwe werken)
 • Beter overzicht op een afdeling
 • Je kunt elkaar sneller en makkelijker opzoeken
 • Betere en makkelijkere betrokkenheid bij organisatie
 • Bevorderlijk voor transparantie
 • Meer beweging (weglopen van plek voor privacy of een vraag aan collega te stellen)
 • Gevoel van afstand tussen directie en werknemer wordt kleiner

 

Voordelen kantoortuin

De voordelen van een kantoortuinWanneer kies je voor een kantoortuin?

Een kantoortuin is niet voor iedere functie geschikt. Bespreek je voor je werk veel gevoelige kwesties of moeten werknemers zich volkomen op hun gemak bij je voelen, dan kun je beter een apart kantoor hebben. Doe je licht administratief werk, heb je niet veel concentratie nodig en is het voor je werk handig als iedereen van elkaar op de hoogte is? Dan is een kantoortuin een goede keuze. Bij werk waar je je meer moet concentreren, is -mits er voldoende maatregelen zijn genomen om je concentratie te optimaliseren- het goed haalbaar om in een open ruimte te werken.

Kantoortuin inrichting

Hoe je een kantoortuin inricht is hangt af van het bedrijf, het werk dat de werknemers doen en wat daarbij nodig is om een fijne werksfeer te creëren. Je kunt werknemers meer het gevoel van controle over de eigen werkplek geven door bepaalde maatregelen te nemen, zoals op het gebied van privacy en geluidsvermindering. Maak afspraken wat betreft de communicatie met elkaar, zodat werknemers het beste uit de voordelen  kunnen halen. De volgende zaken kun je meenemen bij het inrichten van een open kantoorruimte.

Denk hier eens aan bij het inrichten van een kantoortuin:

 • Zet mensen met dezelfde functie bij elkaar
 • Deel ruimtes in naar het soort activiteit
 • Maak gebruik van wandpanelen, kasten en planten
 • Gebruik akoestische scheidingswanden voor meer privacy
 • Zet akoestische banken neer voor korte overleggen of telefoongesprekken
 • Maak duidelijke afspraken zodat mensen ongestoord kunnen werken
 • Geef elkaar de mogelijkheid om op elkaars gedrag aan te spreken
 • Zorg dat mensen hun mening kunnen geven over hun werkomstandigheden
 • Overweeg thuiswerken (voor mensen die zich moeilijker kunnen focussen)
 • Gebruik creativiteit en maak werkplekken inspirerend

 

Kantoortuin inrichting

Vele manieren om een kantoortuin in te richten

 

Ook goed om in de gaten te houden is het binnenklimaat. Het licht, de ventilatie en de temperatuur moeten in orde zijn. Zorg daarbij ook voor een gezond beleid op de werkvloer zelf. Hoe je gezond op de werkvloer blijft, daarover kun je meer lezen in blog: ‘Gezond werken? 10 tips!Dus, is een kantoortuin achterhaald of de toekomst voor iedereen?

Het concept van de kantoortuin is niet achterhaald, het is voor sommige bedrijven of instellingen juist de toekomst! Soms zal het een logisch gevolg zijn op ontwikkelingen zoals flexibilisering en digitalisering. Bij andere bedrijven zal het een bewuste keuze zijn om werknemers binnen het bedrijf dichter bij elkaar te brengen.

Dat betekent niet dat de voordelen voor iedereen geldt. Kijk daarom goed naar de meerwaarde voor de werknemers. Hoeveel privacy en concentratie is er nodig voor het werk dat er gedaan moet worden? Weeg dat af tegen de voordelen van een open kantoorruimte en kijk welke werkomstandigheden dan het beste erbij passen.Advies over een kantoortuin?

Werk jij in een kantoortuin of ben je benieuwd of het werken in een grote open ruimte in je voordeel of juist in je nadeel werkt? Hopelijk ben je dan met dit blog wijzer geworden. Kun je advies gebruiken bij het inrichten van je kantoor? Wij beantwoorden al je vragen en bekijken alle mogelijkheden en dat ook nog eens geheel gratis en vrijblijvend. Bel 0314 201 762 voor meer informatie en advies op maat of vul onderstaand formulier in.

Advies op maat

Vraag vrijblijvend advies aan!