Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

De kwestie: Zittend of staand vergaderen?

Je hoort het steeds vaker: ''staand vergaderen verlengt je leven!'' en ''staand vergaderen verkort de meeting'' of ''het zorgt voor creativiteit van de deelnemers''. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar is dit ook het geval? In dit blog gaan we hier verder op in. Wat zijn de voor- en nadelen van zittend en staand vergaderen?

 

Voordelen van staand vergaderen


Steeds meer bedrijven kiezen voor een actieve vergadering. Volgens diverse onderzoeken biedt staand vergaderen de volgende voordelen:

 • Snellere besluitvorming. Doordat je de gehele vergadering staat, wordt er een stuk comfort weggenomen. Dit zorgt ervoor dat er sneller en effectiever vergaderd kan worden. Een staande vergadering duurt gemiddeld 35 procent korter dan eenzelfde vergadering zittend.
 • Meer non-verbale communicatie. Doordat je staat heb je meer bewegingsvrijheid en let je meer op non-verbale communicatie. Zo zie je direct hoe iemand ergens overdenkt en begrijp je elkaar sneller.
 • Het stimuleert samenwerking. Staand vergaderen zorgt voor een actievere houding en dit zorgt ervoor dat er meer samenwerking plaats zal vinden. Het bevordert de welwillendheid om ideeën met elkaar uit te werken.
 • Efficiëntere tijdsindeling. Doordat de vergaderingen gemiddeld een derde korter duren, kan er flink wat tijd worden gewonnen. Hierdoor kunnen de uitkomsten van de vergadering direct in de praktijk worden gebracht.

 

Nadelen van zittend vergaderen


Heb jij ook vaak van die ellenlange vergaderingen? De eindeloze discussies over onderwerpen die niet bijdragen aan de vergadering zelf. Je kent het wel! Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan staand vergaderen aangezien dit vele voordelen zou bieden ten opzichte van zittend vergaderen. Wat zijn de nadelen van zittend vergaderen?

 • Concentratieverlies. De comfortabele houding en de lange vergaderingen zorgen voor concentratieverlies van de deelnemers.
 • Eindeloze discussies. Mensen willen onbewust het opstaan vanuit hun comfortabele stoel uitstellen, wat ervoor zorgt dat de vergadering te lang en inefficiënt wordt
 • Verkeerde houding. Langdurig zitten zorgt ervoor dat mensen een verkeerde zithouding aannemen. Bovendien belemmert het de non-verbale communicatie.

 

Staand vergaderen

Voordelen van zittend vergaderen


Naast alle nadelen van zittend vergaderen heeft het ook zeker zijn voordelen.

 • Professionelere uitstraling. Zittend vergaderen heeft een professionelere uitstraling. Heb je een belangrijke vergadering met klanten of relaties? Dan kies je voor een zakelijke aanpak.
 • Meer geschikt voor grote vergaderingen. Een zittende vergadering zorgt voor meer overzicht. Zeker bij een vergadering met een groot aantal deelnemers.
 • Meer comfort. Een zittende vergadering zorgt voor meer comfort voor de deelnemers.

Nadelen van staand vergaderen


Een nieuwe trend die zich voordoet binnen veel organisaties is het staand vergaderen. Echter, naast alle voordelen die veelal benoemt worden zitten er ook zeker nadelen aan vast.

 • Nadelig invloed op de doorbloeding van de benen. Te lang staan zal de doorbloeding in je ledematen belemmeren.
 • Afkappen belangrijke onderwerpen. Na een tijdje te hebben gestaan neigt het lichaam weer naar een comfortabele zithouding. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde onderwerpen tijdens de vergadering te snel worden afgekapt.

Formele vergadering


Heb je een overleg met klanten of wil je relaties goed ontvangen, dan is zittend vergaderen een betere optie. Je wilt graag comfort bieden tijdens het gesprek. Afhankelijk van het gesprek kun je kiezen om dit in een aparte ruimte of in een open ruimte met akoestisch meubilair op te lossen.

Informele vergadering


Heb je een korte brainstormsessie met een aantal collega's? Of wil je een korte vergadering inplannen? Dan kun je ervoor kiezen staand te gaan vergaderen. Voor een korte vergadering zijn er verschillende opties, zoals staand aan een bartafel of half staand vergaderen met zit-sta krukken.

Conclusie: Wissel het af!


Comfortabel zitten is belangrijk, maar te lang achter elkaar zitten, ongeacht hoe goed je stoel ook is, is niet goed voor je. Daarom adviseren wij vaak om zitten en staan regelmatig af te wisselen. Qua werkplekken is dit gemakkelijk te realiseren met een elektrisch zit sta bureau, maar ook voor vergaderruimtes is er genoeg ergonomisch verantwoord meubilair. Denk hierbij aan elektrische vergadertafels en zit-sta krukken. Op deze manier kun je staand, half staand en zittend vergaderen zeer gemakkelijk afwisselen.

Wilt u graag persoonlijk advies?


Multi Ratio geeft je graag advies op maat. Natuurlijk kunnen we je altijd vrijblijvend voorzien van extra informatie over staand vergaderen. Of heb je vragen over een vergaderruimte inrichten? Neem contact op met onze verkoopafdeling!

Je kunt ons bellen via 0314 - 399 088 of stuur een e-mail naar [email protected]. Onze medewerkers helpen je dan graag verder!

Verkoopadviseurs - Multi Ratio