Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Weet jij hoeveel tijd je op een dag zittend doorbrengt? Met een kantoorbaan zit je waarschijnlijk het overgrote deel van je werkdag en eenmaal thuis zit je aan tafel of op de bank. Tel maar uit! De uren die je zit kunnen zo oplopen tot ruim 8 uur per dag. En als je niet goed zit, dan komen rugklachten al snel om de hoek kijken. Wat moet je doen om rugklachten te voorkomen?

 

Geschreven door Evaline van den Helder

op maandag 4 maart 2019

Leestijd 8 minuten

Evaline - ergonomische bureaustoel rugklachten

 

Met een ergonomische bureaustoel rugklachten voorkomen?

Kun je met een ergonomische bureaustoel rugklachten voorkomen of verminderen? Als je je dat afvraagt, dan is het goed dat je op dit blog bent gekomen. Ik vertel je graag meer over waarom het belangrijk is dat je een goede bureaustoel aanschaft, maar ook dat het niet het enigste is waar je aan moet denken. Daarmee bedoel ik dat je ook serieus moet kijken naar je huidige situatie. Lees je dit terwijl je al last hebt van rugpijn? Overweeg dan ook om advies te vragen aan een fysiotherapeut of huisarts. Een ergonomische bureaustoel is namelijk geen wondermiddel, want zonder voldoende beweging en afwisseling op je werk kun je nog steeds rugklachten krijgen. Wat wél gezegd kan worden is dat een ergonomische bureaustoel essentieel is bij zittend werk.

 

 



Ergonomische bureaustoel instellen

Bezoek onze showroom voor gratis zit-instructies

Waarom is een ergonomische bureaustoel essentieel bij zittend werk?

Een ergonomische bureaustoel is een bureaustoel die arbo-technisch verantwoord is en daarmee ook wordt aanbevolen voor de algemene gezondheid. Dus in plaats van jezelf af te vragen of je moet kiezen voor een ergonomische bureaustoel, kun je je eigenlijk beter afvragen:

Waarom zitten we niet allemaal al op een ergonomische bureaustoel?

Met een ergonomische bureaustoel rugklachten voorkomen of verminderen is de meest logische en verstandige keuze ten opzichte van de keuze voor een ‘gewone’ bureaustoel. Het is een eenvoudige investering die helpt om medewerkers gezond te houden, wat zich weer uitbetaalt in minder ziekteverzuim, een prettigere werksfeer en hogere productiviteit.



Een goede bureaustoel voor rug en nek

Wist je dat Nederlanders kampioen van Europa zijn in het ‘zitten’? Een groot deel daarvan gebeurt op het werk. Teveel, te lang en verkeerd zitten is slecht voor je rug, nek en andere delen van je lichaam. Maar met een kantoorbaan en computerwerk ontkom je er vaak niet aan een groot deel van de tijd zittend door te brengen. Maatregelen nemen om rugklachten te voorkomen is belangrijk. Dus als jij ook veel zit op je werk, zorg dan dat je in ieder geval goed zit met een ergonomische bureaustoel.

 

 

Ergonomische bureaustoel rugklachten

Voorkom nek- en rugklachten; Lees onze 10 tips over gezond werken!

Wat is dan een goede bureaustoel voor rug, nek en de rest van je lichaam?

Er zijn veel punten waar aan goede bureaustoel voor rug en nek aan moet voldoen voordat het ergonomisch verantwoord is. Deze punten zijn vastgelegd in de Europese normering NEN-EN 1335 of, (de Nederlandse variant daarvan) de NPR 1813. Bij een ergonomische bureaustoel wordt dan rekening gehouden met de volgende aspecten:

  • De instelbaarheid van de zitting
  • De vorm en maten van zitting en rugleuning
  • De maten en instelbaarheid van de armleuning
  • Instelbaarheid van de lendensteun
  • De instelbaarheid van de armsteunen
  • Afstand tussen de voorzijde van de armsteun en de zitting
  • Draaibaarheid en de wielen van het onderstel
  • De afstand tussen draaias en vloer
  • Veiligheid en stabiliteit van de stoel, zonder uitstekende delen

 

Al deze aspecten zorgen ervoor dat jij zittend achter een bureau de ideale positie voor benen, rug, nek en armen kunt aannemen. Wil je meer weten over de Europese normering NEN-EN 1335 of de NPR 1813? We hebben er een uitgebreid blog over geschreven die je hier vindt: Ergonomisch verantwoord werken. Voor meer informatie hierover kun je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.



Ergonomische rugsteun bureaustoel: ook een oplossing?

Misschien heb je nog geen ergonomische bureaustoel en ben je nieuwsgierig naar hoe je die beginnende pijn in je rug kunt verminderen. Een ergonomische rugsteun kan bij langdurig zitten je rug een goede ondersteuning geven. De ergonomische rugsteun kan helpen bij het verminderen of voorkomen van pijnklachten in het schouder-, nek- en het ruggebied. Het is voor mensen met een zittend beroep een goede toevoeging op de werkplek.

Voordelen rugsteun

De verdere voordelen van een rugsteun zijn ook afhankelijk van welke rugsteun je kiest. De voordelen van een ergonomische rugsteun op een rijtje vind je hieronder. Een ergonomische rugsteun:

  • Geeft ondersteuning aan je rug
  • Kan rug- nek en schouderklachten helpen verminderen of voorkomen
  • Is vaak op elke bureaustoel te gebruiken
  • Is met gaas ook ventilerend, voor extra comfort
  • Kan meebewegen en zich aanpassen aan je lichaamsvorm en houding

 

Een ergonomische rugsteun voor een bureaustoel kan dus helpen om je zithouding te verbeteren en meer comfort voor je rug te bieden. Daarnaast bestaan er ook ergonomische kniestoelen. Door de vormgeving van de kniestoel wordt een fysiologische zithouding gecreëerd. Heb je last van lage rugklachten? Misschien is onze ergonomische kniestoel de oplossing! Ben je nog aan het oriënteren of je een ergonomische bureaustoel, kniestoel of een rugsteun wil aanschaffen? Doe dan een stapje terug en onderzoek hoeveel risico jij loopt op rugklachten met beeldschermwerk. Zo kun je de juiste keuze maken voor de inrichting van je ergonomische werkplek.





Ergonomische bureaustoel rugsteun

Rugklachten op je werk, hoeveel risico loop jij?

Je kunt ziek worden of blessures oplopen door je werk. Wanneer dat gebeurt, spreken we van ‘beroepsziekten’. Bij een beroepsziekte moet de belasting in hoofdzaak het gevolg zijn van het werk dat je doet of van de omstandigheden waarin je werkt. Wat ook geldt is dat als er geen sprake zou zijn geweest van de betreffende (onveilige of ongezonde) werkbelasting, dat de blessure of ziekte ook niet aanwezig was geweest.

Fysieke belasting is een van de belangrijkste oorzaken van beroepsziekten

Je hebt verschillende beroepsziekten die kunnen ontstaan op de werkvloer. Fysieke belasting is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige beroepsziekten. Fysieke belasting volgt na de beroepsziekten ‘overspannenheid’ en de welbekende ‘burn-out’ (geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie). Bijna de helft van alle Nederlandse werknemers doet fysiek belastend werk. En een derde van het verzuim op de werkvloer ligt aan het ‘bewegingsapparaat’. Onder het bewegingsapparaat valt alles in ons lichaam dat het mogelijk maakt dat we ons kunnen voortbewegen, zoals je spieren, gewrichten en je skelet. Dat betekent dat fysieke belasting een duidelijk risico vormt wat betreft de gezondheid en productiviteit van werknemers. Op kantoor zijn met name klachten in het bovenlichaam een bekend probleem, zoals RSI ofwel KANS klachten (klachten aan Arm, Nek of Schouder).



Heb jij last van rugklachten?

Welke klachten kun je ervaren bij rugpijn op je werk? Het ziektebeeld dat hoort bij rugklachten (volgens beroepsziekten.nl) is dat pijn in je rug acuut kan beginnen of geleidelijk kan ontstaan. De pijn is meestal op een specifiek punt voelbaar, maar soms kan het ook uitstralen naar de achterzijde van je been. Je kunt naast pijn ook een doof gevoel hebben en zelfs krachtverlies krijgen. Hoewel rugpijn binnen een paar weken kan genezen, zijn er ook gevallen van chronische rugpijn.

Wat is de oorzaak van rugklachten bij beeldschermwerk?

De oorzaak van rugklachten is slijtage door (over)belasting en ongunstige ergonomische omstandigheden. Qua preventie wordt dan ook geadviseerd om te hoge belasting van de rug te voorkomen. Onder ‘ongunstige ergonomische omstandigheden’ bij beeldschermwerk kunnen verschillende vormen van belastingen vallen zoals:

  • Verkeerde organisatie van je taken, zoals te weinig afwisseling in je werk
  • Een slechte werkomgeving
  • Een slechte conditie van je lichaam
  • Een niet ergonomisch ingerichte werkplek
  • Werkdruk; werkstress zorgt namelijk voor een gespannen werkhouding

 

Daarom is het belangrijk om op al deze fronten te zorgen dat je je werk zo gezond mogelijk uit kunt voeren. Op ons blog 'Ergonomisch werken' vind je checklists en tips hoe je je werkplek zo ergonomisch mogelijk kunt inrichten om rugklachten voor te zijn. Het is een handig blog als je wilt weten hoe je je bureau of bureaustoel correct moet instellen. Of als je makkelijk toe te passen tips nodig hebt of op zoek bent naar ergonomische accessoires.

Je rug is een kwetsbaar onderdeel van je lichaam en je hebt hem hard nodig tijdens het werken, dus je moet er wel zuinig op zijn. Preventie is de sleutel!



Rugklachten op het werk

Kun je met een ergonomische bureaustoel rugklachten voorkomen?

Met een ergonomische bureaustoel kun je in een gezonde houding werken, wat goed is voor je rug. Maar naast werken op een ergonomische bureaustoel, is ook afwisseling in taken en staand/zittend werken belangrijk. Daarnaast moet je ook een oogje in het zeil houden wat betreft je werkdruk en hoe ergonomisch de rest van je werkplek en het kantoor is ingericht. Is dat allemaal in orde? Dan heb je er alles aan gedaan om rugklachten op je werk te voorkomen of verminderen!

Comfortabeler en gezonder zittend werken kan dus bijna niet!

Of kan het nog comfortabeler? Wil je een ergonomische bureaustoel met extra comfort? Dan kun je ook een ergonomische bureaustoel met neksteun of hoofdsteun kiezen. Of ben je tot de conclusie gekomen dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel? Onze verkopers hebben jarenlange ervaring met het ergonomisch inrichten van kantoorruimtes. Bel 0314 399 088 voor meer informatie , kom naar onze showroom in Doetinchem of vul onderstaand formulier in.

 



Advies op maat

Vraag vrijblijvend advies aan!