Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Heb je last van je rug, nek of schouders? Steeds meer mensen ervaren deze klachten en vaak komt dat door overbelasting. Misschien zit je in een slechte houding of doe je veel dezelfde werkzaamheden? Met onze tips over ergonomisch werken kun je rug- nek- en schouderklachten verminderen of zelfs voorkomen! Heb je de juiste bureaustoel en staat deze goed ingesteld? Hoe hoog staat je bureau en kun je misschien ondersteunende accessoires gebruiken? Lees onze checklist en tips om in een gezonde houding te werken en pijn te voorkomen!

 

Geschreven door Evaline van den Helder

op woensdag 20 februari 2019

Leestijd 6 minuten

Evaline - ergonomisch werken

 

1. Werkplek ergonomisch inrichten: bureaustoel instellingen

Wil jij ook graag je werkplek ergonomisch inrichten? Ergonomisch werken heeft veel raakvlakken op de werkvloer als het gaat om een gezonde, veilige en een prettige werkomgeving, maar wat is nou de juiste zithouding op kantoor? Om te beginnen stel je als eerste je ergonomische bureaustoel op de juiste manier in.

De juiste zithouding op je bureaustoel

  • Je voeten staan plat op de grond of op een voetensteun;

  • De rugleuning dient rechtop en vast te staan. Het moet steun geven van de bekken tot de schouderbladen;

  • De bovenbenen staan horizontaal, met een hoek van 90 graden ten opzichte van de onderbenen;

  • Tussen de zitting en de knieholte zit een ruimte van ongeveer 10 centimeter;

  • Het instellen van de armleggers gaat als volgt: trek je schouders niet op maar laat ze ontspannen hangen. Zorg dat je bovenarmen recht naar beneden hangen met je ellebogen in een hoek van 90 graden. Je ellebogen steunen op de armleggers. De armleggers moeten uiteindelijk overeenkomen met de hoogte van het bureau.





Ergonomische bureaustoel instellen

Bezoek onze showroom voor gratis zit-instructies

2. Je ergonomische werkplek verbeteren: bureau instellingen

Een ergonomische werkplek stimuleert een gezonde werkhouding. Een bureau heeft grote invloed op de mate van ergonomie op een werkplek. Nadat je jouw bureaustoel hebt ingesteld, kun je je ergonomische werkplek nog beter maken door je bureau op de juiste manier in te stellen. Je gaat hierbij uit van de instellingen van je bureaustoel. De armleggers van de bureaustoel dienen op dezelfde hoogte te zitten als de hoogte van het bureau.

Dit is de checklist voor je bureau om een ergonomische werkplek te maken:

  • Stel je bureau in hoogte zo in, dat je je schouders rustig kunt laten hangen en je met je ellebogen op het blad rust;
  • Het beeldscherm (de bovenkant) staat op ooghoogte. Iets naar beneden kijken is geen probleem, maar vermijd omhoog kijken;
  • Een documenthouder werkt prettig als je veel teksten moet overtypen. Zo kun je beter op ooghoogte werken;
  • Je moet minstens een kijkafstand hebben van 50 cm van het beeldscherm.

 

Meer weten over alle verschillende instelmogelijkheden? U leest hier meer over op onze pagina verstelbare bureaus.





Ergonomische werkplek

De meest ideale ergonomische zit-houding

 

3. Wat is ergonomisch werken?

Wat is ergonomisch werken? Om je hier wat extra uitleg over te geven, heb ik wat beknopte informatie over wat een ergonomische werkplek volgens de Europese wetgeving inhoudt.

Ergonomisch werken betekenis

Volgens de Rijksoverheid is ergonomie ‘de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, waardoor mensen optimaal kunnen functioneren.’ Je kunt dus stellen dat ergonomisch werken begint met een goed ingerichte werkplek. Een ergonomische werkplek hangt naast de juiste instellingen van je bureaustoel en bureau ook af van Europese regels op het gebied van ergonomisch werken. Onderstaande informatie kun je naast de checklist van de bureau- en bureaustoelinstellingen houden om te beginnen met ergonomisch werken.

Ergonomische eisen werkplek: De Europese en Nederlandse Arbo normen

De ergonomische eisen van je werkplek zijn vastgelegd in Europese Arbo normen. Bij deze normen wordt er rekening gehouden met lichaamsafmetingen en veiligheid. Daarnaast zijn er ook aanvullende Nederlandse normen die speciaal gericht zijn op de lichaamsafmetingen van de Nederlandse beroepsbevolking. De verschillende normen voor meubilair zijn:

Bureaus: NEN 2449
Een ergonomisch verantwoord bureau heeft een instelbare hoogte van 62-82 of 84 centimeter en een werkblad van tenminste 120 x 80 centimeter. Het werkblad mag niet te veel licht weerkaatsen en het bureau moet voorzien zijn van kabelmanagement. Daarnaast moet je een vrije beenruimte hebben van 80 cm.

Bureaustoelen: NEN-EN 1335
Van deze ergonomische bureaustoelen is er bij de afmetingen uitgegaan van gemiddelde lichaamsmetingen. Voor de veiligheid hebben de bureaustoelen verschillende veiligheidsbeproevingen ondergaan alvorens goedgekeurd te worden.

Bureaustoelen: NPR 1813
Naast de Europese richtlijn NEN-EN 1335 is er de Nederlandse richtlijn NPR 1813 (Nederlandse Praktijkrichtlijn) voor ergonomische bureaustoelen. Hier wordt rekening gehouden met de lichaamsmaten van de Nederlandse beroepsbevolking. Dit maakt bureaustoelen met deze norm geschikt voor 95 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Benieuwd of je met een ergonomische bureaustoel rugklachten voorkomt? Lees dan snel ons blog!

Meer weten? Lees meer op onze pagina over ergonomisch verantwoord werken.



4. Ergonomie op de werkplek: 3 tips

Om ergonomie op de werkplek volledig te integreren, geef ik je graag extra tips om je werkplek nog ergonomischer te maken!

Tip 1: Beweging is gezond

Je werkplek kan ergonomisch goed ingericht zijn, toch is het belangrijk om ook rekening te houden met beweging als je veel achter een bureau werkt. Zorg ervoor dat je af en toe op staat en een stukje gaat wandelen. Als je gaat lunchen doe dit dan niet achter je bureau en drink genoeg water (een glas water halen zorgt dat je regelmatig even in beweging kan komen). Ben je meer gebonden aan je bureau, dan kun je verschillende oefeningen doen achter je bureau, zoals beenoefeningen en stretchoefeningen voor je rug.



Tip 2: Haal het beste uit ergonomisch werken: kies voor een zit-sta bureau

Steeds vaker wordt er gekozen voor een zit-sta bureau in plaats van een gewoon bureau. Bewezen is dat het afwisselen van staand en zittend werken goed is voor de gezondheid. Daarnaast kenmerken deze bureaus zich door het grote verstelbereik. Voor het verbeteren van het lichaam, het voorkomen van rugklachten en het terugdringen van ziekteverzuim, is een elektrisch verstelbaar bureau een goede keuze om je werkplek ergonomisch verantwoord te maken.

Tip 3: Ergonomische hulpmiddelen werkplek: Bekijk onze accessoires

Heb je je ergonomische bureaustoel en bureau op de juiste manier ingesteld? Maak je ergonomische werkplek dan compleet met onderstaande ergonomische hulpmiddelen voor je werkplek:

 

 
Wilt u nog meer tips over ergonomisch werken? Ga dan snel naar onze 10 tips over gezond werken!

 

Advies over Ergonomisch werken?

Heb je de checklists en tips doorgenomen? Dan heb je de basisinrichting van een ergonomische werkplek onder de knie. Naast deze informatie kun je altijd meer informatie of advies vragen om je ergonomische werkplek compleet en naar wens in te richten. Bel 0314 201 762 voor meer informatie en advies op maat of vul onderstaand formulier in.

Advies op maat

Vraag vrijblijvend advies aan!