Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Er zijn veel manieren om je kantoor duurzamer te maken. Wil je écht duurzaam zijn, dan maak je je kantoor energieneutraal en gebruik je milieuvriendelijke producten. Maar waar begin je met het het verduurzamen van je kantoor? Ik geef je 7 tips waar je mee aan de slag kunt!

 

Geschreven door Evaline van den Helder

op donderdag 16 januari 2019

Leestijd 3 minuten

7 tips hoe je je kantoor duurzaam kunt inrichten

 

Tip 1: Bespaar energie op kantoor

Op kantoor gebruik wordt elektriciteit gebruikt voor onder ander andere licht, verwarming en apparatuur. Dat heb je tenminste nodig om je werk achter een computer te kunnen doen. Maar op kantoor gebruik je ook materialen zoals plastic en papier. Er zijn verschillende manieren om zuiniger met deze materialen om te gaan:

 • Zet de radiator uit in ruimtes waar je niet bent
 • Zet de thermostaat een uur uit voor sluitingstijd
 • Doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent
 • Zorg dat de radiator vrij staat, zodat er geen warmte wordt tegengehouden
 • Probeer minder te printen
 • Zet computers uit aan het einde van de dag

 Bespaar energie op kantoorRicht je kantoor duurzaam in

Verduurzaam je kantoor met led verlichtingVerduurzaam je kantoor met led verlichtingTip 2: Maak je kantoor duurzamer

Naast het besparen van energie, kun je ook aanpassingen doen aan je kantoor. Er zijn verschillende manieren om je kantoor op een duurzame manier aan te passen. Hoe je dat doet?

 • Vervang lampen voor spaar- of ledlampen
 • Kies voor groene energie
 • Gebruik afwasbare borden, mokken en bestek, of kies voor duurzaam geproduceerde wegwerpbekers, -borden en -bestek
 • Gebruik raamdecoratie voor een betere isolatie, zoals gordijnen
 • Plaats lichtsensoren voor binnen- en buitenverlichting
 • Als je wilt printen, gebruik dan duurzaam printpapier
 • Plaats zonwering om de kantoren koel te houden in de zomer

Tip 3: Wek je eigen energie op

Met de eerste twee tips ga je bewuster om met wat je hebt en maak je stappen om je kantoor duurzamer te maken. Als je een stap verder wilt gaan, dan kun je je kantoor energieneutraal maken. Dit kun je doen door je eigen energie op te wekken. Wel eens nagedacht over het plaatsen van zonnepanelen? Maak er werk van!

Wil je het écht helemaal goed doen, dan zorg je niet dat je alleen energieneutraal bent als bedrijf, maar dat je zelfs ‘energiepositief’ bent. Als er meer energie wordt opgebracht dan dat er wordt verbruikt, dan kan de energie afgegeven worden aan de omgeving, zoals huizen. Een goede zaak!Energieneutraal kantoor met behulp van zonnepanelenWek energie op met zonnepanelen

Zorg voor minder afval op kantoorAfval gescheiden weggooien voor recyclingTip 4. Zorg voor minder afval

Bedrijven produceren veel afval. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder afval creëert? Of hoe krijg je meer grip op de verduurzaming van je afval? Zorg in ieder geval dat je papier, plastic en GFT afval gescheiden weggooit, zodat recycling mogelijk is.

Denk ook na over wat je inkoopt! Zijn er producten die je duurzamer kunt inkopen? Of zijn er leveranciers die zelf ook bewust met het milieu omgaan? Kies dan daarvoor om op deze manier jouw eigen afval ook te minimaliseren.

Tip 5: Creëer een duurzame werksfeer

Een duurzaam kantoor gaat natuurlijk niet alleen over energiebesparing en afvalscheiding, het gaat ook over werknemers. Creëer een gezonde werksfeer en motiveer personeel om bewust om te gaan met het milieu, maar ook met hun eigen gezondheid.

Een gezonde werksfeer creëer je bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende daglicht in het kantoor. Heb je weinig daglicht, kies dan voor daglichtlampen. Daarnaast is ventilatie ook belangrijk. Zorg voor een ventilatiesysteem en zet voldoende planten op kantoor. Planten dragen bij aan een meer zuurstofrijke omgeving!

Verder kun je in de kantine kiezen voor duurzamer voedsel en werknemers motiveren om met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te komen, als dat mogelijk is. Plaats ergonomisch kantoormeubilair, zoals ergonomische bureaustoelen en een elektrisch verstelbaar zit-sta bureaus zodat werknemers een gezonde houding kunnen aannemen. En vergeet ook vooral niet de koffie te vervangen voor duurzame koffie;)Planten op kantoor voor een zuurstofrijke omgevingPlanten op kantoor voor een zuurstofrijke omgeving

Milieuvriendelijke verf voor een duurzaam kantoorMilieuvriendelijke verf voor een duurzaam kantoorTip 6: Richt je kantoor neutraal en duurzaam in

Ga je een nieuw kantoor inrichten of ga je je huidige kantoor veranderen? Richt het zo in dat je kantoor lang meegaat. Een neutrale uitstraling en het aanschaffen van goede kwalitatieve producten zorgen ervoor dat je vele jaren plezier kunt hebben van je kantoorinrichting.

Wordt het kantoor geverfd of krijg je een nieuwe vloer? Ga dan na of er verfsoorten zijn die minder schadelijk zijn, of kijk naar vloeren die duurzaam geproduceerd zijn. Ga je kantoormeubilair kopen? Kies dan goede kwalitatieve en duurzame A-merken, zoals Herman Miller, Ahrend, Gispen, Lensvelt of Steelcase. Deze merken vind je bij ons in het Refurbished en tweedehands kantoormeubelen assortiment terug. Extra duurzaam dus!

Tip 7: Draag bij aan een circulaire economie

Meewerken aan een duurzame toekomst vergt een andere manier van denken. Je denkt bewust mee over hoe grondstoffen zo min mogelijk worden aangesproken en hoe producten en onderdelen zoveel mogelijk kunnen worden hergebruikt.

Bij Multi Ratio hebben we de mogelijkheid om je oude meubilair door ons te laten opkopen, waardoor jij je kantoormeubilair een tweede leven kunt geven. En zo kun je naar alles kijken wat je gebruikt op kantoor. Kunnen onderdelen vervangen worden, producten een nieuwe bestemming krijgen of zijn sommige artikelen navulbaar? Kies daar dan voor!

En nog een kleine tip: help de biodiversiteit een handje. Plaats buiten een insectenhotel of hang nestkasten op voor vleermuizen of vogels. Heb je een dak? Maak dan een daktuin, dat ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Met deze tips kun je wat betreft duurzaamheid al een grote slag slaan. Het verduurzamen van je kantoor is natuurlijk wel een lange termijn strategie, maar je kunt er niet snel genoeg mee beginnen!Circulair ondernemen op kantoorCirculair ondernemen op kantoorAan de slag om je kantoor duurzaam in te richten?

Wil je aan de slag met het duurzaam inrichten van je kantoor? Wacht dan niet langer en neem contact met onze adviseurs op om te kijken wat Multi Ratio voor je kan betekenen. Bel 0314 - 399 088 of mail naar [email protected].