Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Je gaat een magazijn inrichten. Afhankelijk van je producten koop je bijvoorbeeld legbordstellingen, grootvakstellingen of palletstellingen voor de opslag van goederen. Maar heb je ook medewerkers lopen in het magazijn? Dan moet je ook denken aan ergonomische oplossingen, want werken in een magazijn brengt de nodige fysieke belasting met zich mee.

Hoe zorg je ervoor dat magazijnmedewerkers zo gezond en veilig mogelijk hun werk kunnen uitvoeren? Ik geef je 5 tips om je magazijn ergonomisch in te richten!

 

Tip 1: Richt je magazijn logisch en efficiënt in

Voor de opslag van goederen heb je naast magazijnstellingen ook een logische indeling nodig. Want bij ergonomie geldt ook dat werkprocessen - zoals orderpicken- goed verlopen. Efficiëntie en veiligheid zijn daarin belangrijke speerpunten. Dus dat houdt in: overzichtelijk ingerichte magazijnstellingen, maar ook genoeg ruimte tussen stellingen voor looppaden en voldoende ruimte om met heftrucks te rijden.Looproutes en indeling voor een veilig magazijnRicht je magazijn logisch in

Ergonomie in het magazijnZorg voor een correcte houdingTip 2: Zorg voor een correcte houding tijdens de werkzaamheden

Een gezond lichaam begint natuurlijk bij jezelf. Er zijn veel manieren om je fysieke belasting te verminderen. Vaak weten mensen niet hoe ze het beste hun werkzaamheden uit kunnen voeren. Geef medewerkers daarom de ruimte om problemen op de werkvloer aan te kaarten en om ideeën aan te dragen om hun werkomstandigheden te verbeteren. Zorg ook dat medewerkers cursussen kunnen volgen waarin geleerd wordt hoe ze het beste kunnen tillen en dragen etc.

Tip 3: Schaf ergonomische hulpmiddelen aan

Er zijn veel middelen om magazijnwerkzaamheden een stuk ergonomischer te maken. Neem bijvoorbeeld interne transportmiddelen die een hoop verlichting bieden in het vervoeren van goederen. Je kunt hierbij denken aan tafelwagens, handpompwagens en steekwagens. Kies ook voor een ergonomische stoel en een zit-sta tafel voor inpakwerk. Zo kan de werknemer een juiste zit- en sta-houding aannemen.

Ergonomische hulpmiddelen magazijnTransportkar voor een ergonomisch magazijn

Wissel magazijnwerk afWissel werkzaamheden in het magazijn afTip 4: Wissel werkzaamheden af

Repetitieve handelingen zijn een belangrijke oorzaak van fysieke slijtage. Dit zijn handelingen die zich herhalen binnen 90 seconden. Worden deze werkzaamheden 2 uur per dag of maximaal 1 uur achter elkaar uitgevoerd? Dan kunnen deze werkzaamheden een risico vormen voor de gezondheid van de werknemer.

Help fysieke overbelasting te voorkomen door werknemers genoeg hun werkzaamheden te laten rouleren, zodat er niet te vaak dezelfde bewegingen worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan het verplaatsen van goederen met de hand of heftruck, tot de administratie bijhouden of het werken aan een inpaktafel. Vraag een ergonomisch specialist om advies!

Tip 5: Let op de gevaren in een magazijn

Voldoet je magazijn aan de veiligheidsvoorwaarden? Het is belangrijk dat medewerkers zonder gevaar kunnen werken. Om veilig door het magazijn te kunnen verplaatsen en goederen op te kunnen slaan dient bijvoorbeeld de technische staat van de vloer in orde te zijn. Er mogen geen verzakkingen of scheuren in de vloer zitten en stellingen zijn voorzien van doorval-beveiliging. In ons blog ‘5 Tips voor veiligheid in het magazijn!’ kun je meer lezen over de gevaren én oplossingen in een magazijn, zoals aanrijdbeveiliging en bordjes met de maximale belasting van stellingen. Wil je zeker weten of je magazijn voldoet aan de veiligheidsvoorwaarden? Laat dan je magazijn keuren!

Veilig ingericht magazijnRicht uw magazijn veilig inDe voordelen van een ergonomisch en veilig ingericht magazijn

Je magazijn ergonomisch inrichten geeft verschillende voordelen. Je stellingen zijn beter beschermd tegen schade en daardoor langer te gebruiken. Het belangrijkste is dat voor de werknemers de kans op letsel en beroepsziekten vermindert. Je richt een magazijn veilig en efficiënt in, wat op deze manier tot betere resultaten en hogere productiviteit kan leiden.

Tip: blijf ook vooruitkijken! Ga na of sommige taken geautomatiseerd kunnen worden en zorg bijvoorbeeld dat werknemers na verloop van tijd een cursus kunnen herhalen.

Ga je een magazijn inrichten? Samen met onze verkopers kijken we graag hoe we je magazijn het meest veilig en efficiënt kunnen inrichten. Naast magazijnstellingen verkopen we ook ergonomische hulpmiddelen en andere magazijnbenodigdheden. Vraag ons advies!