Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Blog

5 tips voor veiligheid in het magazijn

Het belang van veiligheid op de werkplek

Voordat we verder ingaan op de tips, vertellen we u graag meer over het belang van veiligheid in een magazijn. Ten eerste zorgt u voor een veilige arbeidsomgeving om te voorkomen dat werknemers minder risico lopen op ongelukken, lichamelijke klachten of letsel. Dit zorgt ook voor een lager verzuim. Daarnaast heeft een veilig magazijn ook andere voordelen. Denk aan een verminderde kans op schade, brand of andere situaties die zich kunnen voordoen. Goed om te weten is dat u moet voldoen aan de veiligheidsregels die landelijk gelden.

1. Richtlijnen en regels in het magazijn

Het is belangrijk om regels en afspraken te maken om veel veiligheid te garanderen én waarborgen. Zo is het noodzakelijk dat u duidelijk maakt welke stappen werknemers moeten ondernemen bij calamiteiten. Denk aan brand of andere noodsituaties. Daarnaast is het belangrijk dat de werknemers op de hoogte zijn van de regelgevingen. Denk aan regels over roken op het bedrijfsterrein, de omgang met machines of het dragen van beschermende kleding. Deze regels verschillen uiteraard per magazijn en per bedrijf.

2. De indeling van het magazijn

De indeling van het magazijn is van groot belang om een veilige werksituatie te creëren. Het helpt als u producten, goederen en andere spullen opbergt in rekken of kasten in plaats van op de grond. Hierdoor voorkomt u struikelgevaar. Een ander bijkomend voordeel is dat het zorgt voor meer overzicht in het magazijn.

3. Beveiliging van een magazijn

Een ander belangrijk onderdeel van de veiligheid in het magazijn, is de beveiliging. Om schade en diefstal te vermijden, is het van belang dat onbevoegden geen toegang krijgen tot het magazijn. Heldere voorschriften en beveiligingsmaterialen zoals camera’s dragen hier aan bij.

4. De keuring van het magazijn

De jaarlijkse magazijnkeuring zorgt ervoor dat alle magazijnstellingen veilig zijn. Ook voldoen ze aan de geldende voorschriften. Tijdens de jaarlijkse controle wordt iedere stelling beoordeeld op veiligheid. Hiermee zorgt u voor extra veiligheid in het magazijn. Bovendien is het vanuit de Arbowetgeving vereist dat het magazijn jaarlijks wordt geïnspecteerd door een onafhankelijk inspectiebedrijf.

Accessoires en artikelen die uw magazijn veiliger maken

Het bewust maken van werknemers over alle regels en richtlijnen is niet eenvoudig. Er zijn gelukkig veel andere hulpmiddelen die een veilige werksituatie creëren. Denk aan markeringen op de vloer, spiegels en beschermingsmiddelen. Deze onderdelen dragen niet alleen bij voor de werknemers op de vloer, maar ook voor medewerkers die voertuigen besturen.

Op zoek naar veilige magazijnstellingen?

Bent u op zoek naar veilige magazijnstellingen? Dan bent u bij Multi Ratio aan het juiste adres. U kiest bij ons uit een uitgebreid assortiment: van palletstellingen tot draagarmstellingen of bandenstellingen. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!