Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Blog

De beste manier om het magazijn te organiseren

Verschillende methodes: ABC en FIFO en LIFO

Er zijn twee basismethoden om goederen op te slaan: ABC en FIFO en LIFO. We vertellen u graag wat de verschillen zijn, zodat u een keuze kunt maken welke methode het beste bij uw voorkeuren aansluit.

1. De ABC methode

De ABC-methode wordt vaak gebruikt om goederen in magazijnstellingen op te slaan. Bij deze methode wordt er rekening gehouden met de omloopsnelheid van de goederen. Hoe vaker een product verkocht wordt, hoe makkelijker het moet zijn voor de medewerkers om het product uit de rekken te halen. Deze producten liggen dan op de beste plekken in het magazijn. U kunt de omloopsnelheid van de goederen berekenen door de omzet in stuks te delen door de gemiddelde voorraad in stuks. U deelt de producten dan als volgt in:

  • A: Dit zijn de producten die u het meest verkoopt. Ze zorgen voor de hoogste omzet. Deze producten moeten op de beste plekken liggen in het magazijn;
  • B: Dit zijn de producten die u wel met enige regelmaat verkoopt, maar niet zo vaak als de producten uit categorie A. De producten worden minder vaak aangeschaft en liggen daarom op de lagere schappen van het magazijn;
  • C: Dit komt overeen de producten die het minst vaak aangeschaft worden. Omdat ze het minst populair zijn, liggen ze vaak in de bovenste schappen.

U past deze methode ook toe in de volledige indeling van het magazijn. U slaat uw producten uit categorie A dan dicht bij de paktafels op. Naarmate u verder van de paktafels verwijdert, worden uw producten geleidelijk minder populair. Na de A-producten volgen de B-producten. Tot slot zijn er dan de C-producten.

2. De FIFO en LIFO methodes

Deze methodes zijn eigenlijk tegenovergestelden van elkaar, maar hebben dezelfde werking. De termen hebben de volgende betekenis:

  • FIFO: First in – first out
  • LIFO: Last in – first out

FIFO houdt in dat u de producten die u het eerst opslaat, het eerste weer gepakt worden. Dit is bij producten met een houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld van essentieel belang.

LIFO is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Volgens deze indeling worden de producten die het laatste geplaatst worden, als eerste weer gepakt. Een stapel borden is hiervan het goede voorbeeld. Het laatste bord van de stapel wordt over het algemeen ook weer als eerste gepakt.

Op zoek naar handige magazijnstellingen?

Bent u op zoek naar handige magazijnstellingen die bijdragen aan een goede indeling van uw producten? Dan bent u bij Multi Ratio aan het juiste adres. U kiest bij ons uit een uitgebreid assortiment: van houten stellingen of kunststof stellingen tot legbordstellingen. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!