Wij staan voor u klaar  0314 - 399 088

Eigen levering + montage
2500m² Showroom
Gratis 3D-tekening op maat
Nederland en België

Voel je je vaak minder fit tijdens het werken? Misschien zit je wel teveel. Op een normale werkdag kan het zitten oplopen tot wel 8 uur! En daarvan zit je het meeste op je werk. Wel eens nagedacht over een zit-sta werkplek? Dat kan namelijk wel eens de oplossing zijn om je een stuk fitter te voelen. Staand werken afwisselen met zittend werken zorgt ervoor dat je meer beweegt en het kan je productiviteit verhogen. Wat alle voordelen van een zit-sta werkplek zijn, lees je in dit blog!

 

Voordelen zit-sta werkplek

Een zit-sta werkplek bestaat uit ergonomische bureaustoel met een bureau of tafel die zo in hoogte versteld kan worden dat er zowel zittend als staand aan gewerkt kan worden. Bij beeldschermwerk is dit ideaal voor mensen die graag gezonder en actiever zouden willen werken. Weten wat de voordelen zijn van een zit-sta werkplek? Lees dan verder!

Zit sta werkplek: de ergonomische voordelen

Veel zitten wordt in verband gebracht met een kortere levensduur. Wist je dat korte onderbrekingen tijdens het zitten al een positief effect hebben op je gezondheid? Het advies is dan ook om zitten en staan regelmatig met elkaar af te wisselen. Je zou dan bijvoorbeeld iedere 20 of 30 minuten even kunnen opstaan om te lopen en in totaal minimaal 2 uur per dag kunnen gaan staan (TNO).

Met een zit-sta werkplek is dit makkelijk te realiseren. Met een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau kun je in een handomdraai zittend en staand werken met elkaar afwisselen. Kijk wel uit dat je niet te lang achter elkaar staat, want dat is net als te lang zitten ook niet goed voor je doorbloeding. Heb je een gewone werkplek en ben je benieuwd welke voordelen een zit-sta bureau voor je kan hebben?

Je kunt flexibeler werken

Door een zit-sta bureau kun je flexibeler je werk doen. Je kunt op elk moment van de dag besluiten om even te gaan staan, terwijl je gewoon verder werkt. Als je staand werkt is de drempel ook lager om bijvoorbeeld even naar je collega te lopen om iets te vragen of een glaasje water te pakken.

Het is beter voor je rug

Je rug heeft het zwaar te verduren met een zittend beroep. Zitten zorgt ervoor dat de druk op je rug hoger wordt. Het is daarom ook belangrijk om zo goed mogelijk te zitten. Dat kan met een ergonomische bureaustoel.

Weten hoe je ergonomisch verantwoord kunt zitten? Lees dan het blog: Ergonomisch verantwoord werken! Later in dit blog ga ik hier ook dieper op in.Je beweegt meer

Staand werken is actiever dan zittend werken. Een voordeel voor als je te weinig beweegt! Je verbrandt meer calorieën en spieren worden geactiveerd die normaal als je zit niet actief zijn.

Het stimuleert productiviteit

Door zitten af te wisselen met staan blijf je scherp en dat is goed voor de productiviteit. Ook kan het zijn dat je productiever bent omdat het helpt om bijvoorbeeld rug- of nekklachten te verminderen.

Voorkom je middagdip!

Je kent het vast wel, na de lunch moet je er nog een paar uur tegenaan maar tegen drieën komt je middagdip om de hoek kijken. Dat je de hele dag zit achter een bureau op een bureaustoel wil ook niet echt helpen. Kom uit je dip en ga staand werken! Zo kom je die laatste uurtjes van je dag een stuk beter door.

Dus, de voordelen van een zit-sta werkplek op een rijtje:

  • Je kan flexibeler werken
  • Zittend afwisselen met staan is beter voor je rug
  • Je beweegt meer en er is meer spieractiviteit
  • Staand werken stimuleert productiviteit
  • Voorkom je middagdip!

 

 

Een zit-sta werkplek is een eenvoudige manier om werkomstandigheden te verbeteren en gezonder je werk te kunnen doen. Wilt u nog meer tips om gezond te werken? Lees dan ons blog: Gezond werken. Advies nodig? Neem contact met ons op!

Fysieke belasting verminderen met een zit-sta werkplek

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat een zit-sta werkplek een positieve werking heeft bij fysieke belasting. Met fysieke belasting hebben we het over overbelasting en onderbelasting op de werkplek.

“Te lang zitten en te weinig staan leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, bewegingsapparaatklachten en depressie. Zwaar werk, repeterend werk en langdurig werken in ongunstige houdingen leidt tot een verhoogd risico op bewegingsapparaatklachten (rug, schouders, nek, etc.).” (TNO)

Als je te lang zit en te weinig beweegt dan heb je onderbelasting. Doe je juist zwaar en repeterend werk in ongunstige houdingen, dan is er sprake van overbelasting. Bij beide gevallen is er sprake dat de belasting kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat je wil bereiken is een optimale fysieke belasting voor een gezonde werkomgeving en een hogere productiviteit.

Bij pijn in je rug, nek en schouders is een zit-sta werkplek een goede oplossing. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt ervoor dat de druk op je lichaam beter is verdeeld, waardoor klachten verminderd of voorkomen kunnen worden. Daarnaast ben je actiever aan het werk wat onderbelasting voorkomt. Meer weten over rugpijn en ergonomisch werken? Hier vind je ons blog over rugklachten op je werk en wat er bij een goede bureaustoel komt kijken: Ergonomische bureaustoel rugklachten.

Verschillende zit-sta werkplekken

Met een zit-sta werkplek kun je dus fysieke klachten voorkomen. Dat maakt een zit-sta bureau ook ergonomisch verantwoord en onmisbaar op een ergonomische werkplek. Om staand te kunnen werken zijn er verschillende opties.

Slingerverstelbaar bureau

Een zit-sta werkplek kan met een slinger verstelbaar bureau ingesteld worden door middel van een slinger. Het is een eenvoudige manier om je bureau te verstellen, maar vergt wel iets meer tijd en energie dan een elektrisch verstelbaar bureau.

Elektrisch verstelbaar bureau

Wil je zo eenvoudig mogelijk staand kunnen werken? Dan kies je een zit-sta bureau elektrisch verstelbaar. Door het elektrische mechanisme kun je met gemak zitten en staan met elkaar afwisselen. Ook als het een flexibele werkplek betreft waar meerdere mensen aan werken, dan is een zit-sta bureau een goede optie. Het bureau kan dan namelijk ook makkelijk in de juiste zithoogte ingesteld worden. Bij sommige elektrische bureaus kun je ook vaste hoogtes instellen waardoor het bureau stopt bij jouw ideale hoogte. Handig!

Staand vergaderen

Staand werken is één manier om vaker te staan. Maar staand vergaderen kan ook! Natuurlijk is het wel verstandig om te kijken naar wat voor soort vergadering of overleg je hebt. Niet alle vergaderingen zijn namelijk even geschikt om te gaan staan. Zo kun je bij een kort overleg wel staand vergaderen, zoals bij een brainstorm. Dan kun je een statafel gebruiken om te vergaderen. Maar bij een lange presentatie kan de voorkeur misschien uitgaan naar een naar een comfortabele setting waar je kunt zitten. Twijfel je of je beter staand of zittend kunt gaan vergaderen? We leggen alle voor- en nadelen van zittend en staand vergaderen uit in ons blog: De kwestie: zittend of staand vergaderen?

 

Ergonomische werkplek

Een zit-sta bureau is een belangrijk onderdeel bij een ergonomische werkplek. Maar er komt meer kijken bij een werkplek ergonomisch inrichten. Waar kun je nog meer op letten? In ons blog: kantoor inrichten tips, vind je 3 handige tips voor het inrichten van je kantoor.

Niet alleen staand werken, maar ook meer bewegen!

Net als dat te lang zitten niet gezond is, is te lang staan ook niet goed voor je. Daarom is het belangrijk dat je naast het afwisselen van zittend en staand werken ook blijft bewegen. In ons blog ‘10 tips om gezond te werken’ lees je meer over tips om zo gezond mogelijk je werkdag door te kunnen komen.

Deskbike

Wil je nog actiever werken, dan kun je zelfs kiezen voor een deskbike. Dat is een fiets die speciaal is gemaakt om aan je bureau te kunnen fietsen. Dan ben je fit op je werk én kun je tegelijkertijd werken. Het werkt preventief voor lichamelijke klachten en het is goed voor extra beweging.

Vergeet je om te gaan staan?

Zit je helemaal in je werk en vergeet je daardoor te gaan staan? Zet dan een wekker! Zo hoef je er niet aan te denken om te gaan staan, maar wordt je er wel aan herinnerd. Wat je ook kunt doen is een reminder in je e-mailsysteem te zetten, zodat je een melding krijgt wanneer je moet gaan staan. Zo maak je staand werken een gewoonte op je werk.

Een zit-sta werkplek kopen?

Een zit-sta bureau kost meer dan een gewoon bureau, maar je hebt er ook veel meer aan. Met een zit-sta bureau heb je alleen maar profijt als het gaat om lichamelijke gezondheid. Het is een eenmalige en makkelijke investering waar je voor altijd plezier van hebt op je werk. En met dat idee in je achterhoofd, bespaar je misschien in de toekomst juist wel kosten op je gezondheid.

Advies nodig voor een zit-sta werkplek?

Heb je zelf een zit-sta werkplek nodig, voor een hele afdeling of zelfs voor een heel kantoor? Dan kan het lastig zijn om te kiezen welk bureau het beste is of hoe de bureaus het beste passen in de kantoorruimte(s). Onze verkopers hebben jarenlange ervaring met het ergonomisch inrichten van kantoorruimtes. We helpen je graag met het inrichten van jouw ruimte. Daarom is ons advies gratis en vrijblijvend en kun je altijd langskomen in onze showroom voor een oriënterend gesprek!

Advies op maat

Vraag vrijblijvend advies aan!